کارشناس رسمی دادگستری ارزیابی املاک ، ماشین آلات کارخانجات ، تجهیزات ، خطوط تولید و تاسیسات صنعتی …کارشناس رسمی
کارشناس رسمی دادگستری ارزیابی ماشین آلات کارخانه ها
خدمات گروه کارشناس رسمی دادگستری قابل ارایه به بخش خصوصی و دولتی ، ویژه ارزیابی قیمت روز ملکیت ، تجهیزات ، خطوط تولید و ماشین آلات شرکت ها و کارخانه ها جهت خرید و فروش ، اخذ وام و اعتبار ، ارزیابی املاک و ماشین آلات کارخانجات برای افزایش سرمایه شرکت ها و یا تجدید ارزیابی ، نقل و انتقال سهام شرکت یا کارخانه ها ، امور دارایی ، ثبت در دفاتر مالی و سالیانه ،محاسبه هزینه استهلاک ، تسویه حسابها ، تغییرات شرکا و هیئت مدیره … توسط کارشناس رسمی دادگستری با صلاحیت ماشین آلات و خطوط تولید کارخانجات .
امکان ارزیابی و قیمت گذاری دستگاه ، تجهیزات و ماشین آلات و خطوط تولید کارخانجات طبق ارزش سنوات قبل با توجه به شاخص های تورم و سایر جهات موثر در کارشناسی توسط کارشناس رسمی دادگستری
ارزش گذاری عادلانه و بیطرف جهت داوری و حکمیت به منظور حل و فصل اختلافات بدون نیاز به مراجعه به محاکم قضایی
سایر خدمات کارشناسان رسمی دادگستری :
ارزیابی رسمی املاک و سایر داراییها ، مورد نیاز جهت اخذ ویزا ، مهاجرت ، ارایه به بانک ها ، ارگانهای دولتی و شرکتهای خصوصی ، املاک واقع در طرح شهرداری ها ، احقاق حق ، داوری و حکمیت جهت حل و فصل اختلافات بدون نیاز به مراجعه به محاکم قضایی ، انجام معامله ، امور نقشه برداری ثبتی ، تعیین مختصات ثبتی UTM و نقشه برداری جهت ارایه به شهرداری ، اداره ثبت ، امور مربوط به تداخل پلاکهای ثبتی ، تعیین موقعیت دقیق پلاک و اراضی گمشده …
کارشناس رسمی دادگستری ماشین آلات کارخانه ها
ارزیابی املاک و سایر دارایی ها قابل درخواست توسط کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی و اثبات توانایی مالی برای ارائه به موسسات و یا سفارت کلیه کشورها جهت مهاجرت به کانادا ، مهاجرت به استرالیا ، … ( همراه با ترجمه و تایید دادگستری و وزارت امور خارجه )
ارزیابی شرکت های دانش بنیان ، تعیین ارزش اختراعات ثبت شده ، ارزش برند ، خطوط تولید و ماشین آلات دارای تکنولوژی
ارزیابی املاک و ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولید جهت افزایش سرمایه ، انجام امور مالی ، حسابداری و حسابرسی ، ثبت در دفاتر حسابداری و امور دارایی و مالیاتی ، …
کارشناس رسمی دادگستری تجهیزات
خدمات کارشناسی این مجموعه تخصصی و صرفا در زمینه گروه راه و ساختمان و نقشه برداری و گروه ماشین آلات میباشد . طبق قانون ارایه نظریه های کارشناسی هر بخش به تفکیک توسط کارشناس رسمی دادگستری صاحب صلاحیت عضو کانون و یا مرکز کارشناسان رسمی دادگستری و طبق ضوابط میبایست صورت پذیرد . برخی از رشته ها و گروه های زیر مجموعه کانون و مرکز کارشناسان رسمی دادگستری عبارتند از :
کارشناس رسمی دادگستری رشته راه و ساختمان و نقشه برداری
نحوه ارزش گذاری کالاهای وارداتی و صادراتی کارخانجات در گمرک
در قانون امور گمرکی جدید ما شاهد بعضی در تغییرات در نحوه ارزش گذاری کالاهای وارداتی هستیم . قانون امور گمرکی در بخش دوم ” ارزش گذاری و قواعد مبدا ” در ماده های 14 تا 16 توضیح داده شده است. متاسفانه گمرک در بعضی از مواقع پا را از قوانین فراتر گذاشته و در بعضی از گمرکات مثل گمرک فرودگاه امام خمینی جستجوی اینترنتی را در اولویت مبنای ارزش گذاری قرار می دهند و بدون در نظر گرفتن بند 3 از ماده 17 نسبت به برآورد قیمت اقدام می کنند. فروشگاههای برخطر online به فروشگاههای معتبر اینترنتی شرکتهای بزرگ اطلاق می شود همچنین قیمت ها باید آپدیت باشند. اما گمرک از هر سایتی که قیمتی درج شده استفاده می کند و موجب اختلاف بین صاحب کالا و گمرک می شود.
اما قانون امور گمرکی در خصوص تعیین ارزش کالاها در گمرک چه می گوید ؟
فصل اول ـ ارزش كالا
مبحث اول ـ ارزش كالاي ورودي(وارداتي)
ماده ۱۴ ـ ارزش گمركي كالاي ورودي در همه موارد عبارت است از ارزش بهاي خريد كالا در مبدأ به اضافه هزينه بيمه و حمل و نقل (سيف) به اضافه ساير هزينههايي كه به آن كالا تا ورود به اولين دفتر گمركي تعلق ميگيرد كه از روي سياهه خريد يا ساير اسناد تسليمي صاحب كالا تعيين ميشود و براساس برابري نرخ ارز اعلام شده توسط بانك مركزي در روز اظهار است.
تبصره ۱ ـ در تعيين ارزش گمركي موارد ذيل، در صورت پرداخت افزوده ميشود:
الف ـ حقوق مالكيت معنوي
ب ـ هزينههاي طراحي و مهندسي در ساير كشورها
پ ـ ظروف و محفظهها
ت ـ مواد، قطعات و تجهيزات بهكار رفته در توليد كالاي وارده و تأمين شده توسط خريدار
ث ـ هر بخش از عوايد فروش مجدد و عوايد واگذاري تعلقگرفته به فروشنده بهطور مستقيم يا غيرمستقيم
تبصره ۲ ـ چنانچه ارزش گمركي كالاي ورودي از قيمت مندرج در اسناد ارائه شده متمايز باشد، شامل هزينهها يا موارد زير نميشود:
الف ـ هزينه ساختن، نصب كردن، سوار كردن، نگهداري يا كمك فني در مورد كالاهايي مانند دستگاه ها، ماشينآلات و تجهيزات صنعتي پس از ورود آنها
ب ـ هزينه حمل و نقل پس از ورود كالا
جزء پ ـ هزينه سود متداول ناشي از تأمين مالي خريد كالاي وارده توسط فروشنده يا شخص ثالث
ت ـ هزينه اقدامات خريدار خارج ازشرايط انجام معامله، مانند فعاليتهاي بازاريابي براي كالا
ث ـ حق تكثير و توليد داخلي كالاي وارده
ج ـ ارزش يا هزينه اطلاعات و دستورالعملهاي ضبط شده در نرمافزار يا روي حاملين اطلاعات مانند ديسكت، لوح فشرده و مشابه آن براي استفاده در رايانه؛ در اين موارد ارزش حامل خام محاسبه ميشود.
تبصره ـ «اطلاعات و دستورالعملها» شامل ضبطهاي صدايي، سينمايي، ويدئويي، نرمافزارهاي تجاري و همچنين «حاملين اطلاعات» شامل مدارهاي مجتمع، نيمه هاديها و وسايل مشابه از اين حكم مستثني است.
ماده ۱۵ ـ هرگاه از طرف صاحب كالا سياهه خريد به گمرك تسليم نشده باشد يا ارزش مندرج در اسناد تسليمي صاحب كالا به استناد دلايل و مدارك قابل قبول مورد پذيرش گمرك نباشد، ارزش كالا برمبناي يكي از روشهاي ذيل تعيين ميشود:
الف ـ سوابق ترخيص كالاي مثل همزمان از همان كشور مبدأ
ب ـ سوابق ترخيص كالاي مشابه همزمان از همان كشور مبدأ
پ ـ قيمت فروش همان كالا در بازار داخلي پس از تعديلهاي لازم
ت ـ ارزش محاسباتي برمبناء عوامل متشكله
ث ـ ارزش گذاری كالا برمبناء مدارك و اطلاعات موجود و با انعطاف در به كارگيري روشهاي فوقالذكر
تبصره ـ رعايت تقدم و تأخر در بهكارگيري روشهاي فوق الزامي است و فقط در صورت درخواست واردكننده، ترتيب كاربرد روشهاي سوم و چهارم قابل جابه جايي است.
شرايط و مقررات اجراي اين ماده در آييننامه اجرائي اين قانون تعيين ميشود.
مبحث دوم ـ ارزش گمركي كالاي صدوري(صادراتي) کارخانجات
ماده ۱۶ ـ ارزش گمركي كالاي صدوري، عبارت است از قيمت فروش كالا براي صدور به اضافه هزينه بيمه، باربري و حمل و نقل و ساير هزينههايي كه به آن كالا تا خروج از قلمرو گمركي تعلق ميگيرد و از روي سياهه و اسناد تسليمي صادركننده تعيين ميگردد. در صورت عدم ارائه اسناد و يا نامتناسب بودن ارزش اظهار شده به دلايل مستند، گمرك ارزش كالاي صدوري را با استعلام از مراجع ذي ربط و براساس قيمت عمده فروشي آن در بازار داخلي به اضافه هزينههايي كه تا خروج از قلمرو گمركي به آن تعلق ميگيرد تعيين مينمايد.
تبصره ـ تشخيص نامتناسب بودن ارزش گمركي مانع از صدور كالا نيست و گمرك ميتواند با اخذ تعهد، رسيدگي به ارزش را به بعد از صدور موكول نمايد مگر در مواردي كه صادرات كالا منوط به پرداخت عوارض صادراتي برمبناي ارزش كالا باشد.
اما آئین نامه امور گمرکی موضوع ارزش گذاری کالاهای وادراتی و صادراتی را بسط بیشتری داده است .
آئین نامه از ماده 10 تا 23 به مساله تعیین ارزش پرداخته است .
بخش دوم ـ تعیین ارزش و قواعد مبدأ
فصل اول ـ ارزش کالا
مبحث اول ـ ارزش کالای ورودی (وارداتی)
ماده۱۰ـ در اجرای ماده (۱۵) قانون، اصطلاحات مورد استفاده در این مبحث در معانی مشروح زیر به کار میروند:
الف ـ کالای مثل: کالایی که از همه جهات از جمله خصوصیات فیزیکی (مادی)، کیفیت و شهرت با کالای اظهارشده ورودی یکسان باشد. تفاوتهای جزیی در ظاهر مانند رنگ مانع از آن نیست که کالا به عنوان مثل تلقی نگردد.
ب ـ کالای مشابه: کالایی که گرچه از همه جهات همانند نیست ولی خصوصیات و مواد تشکیلدهنده مشابهی دارد که آن را قادر میسازد عملکرد یکسانی را با کالای مورد نظر انجام دهد. کیفیت کالا، شهرت آن و وجود یک علامت (مارک) تجاری از جمله عوامل تعیینکننده در تشخیص کالای مشابه میباشد.
تبصره ـ درصورت عدم وجود کالای مثل یا مشابه تولیدشده توسط همان شخصی که کالای مورد نظر را تولید کرده است، کالاهای تولیدشده توسط سایر تولیدکنندگان از همان کشور مبدأ با شهرت یکسان ملاک خواهد بود.
پ ـ کالای همان نوع یا طبقه: کالایی که در گروه کالاهای تولیدی صنعت یا بخش صنعتی خاص قرار گرفته و کالای مثل یا مشابه را نیز در برمیگیرند.
ت ـ همزمان: زمانی که در آن مدت، قیمت فروش کالا در کشور مبدأ ثابت بوده است.
ث ـ سطح تجاری: مرحلهای از تجارت که خرید و فروش در آن سطح (تولیدکننده، واردکننده، عمده فروش و خردهفروش) انجام شده است.
ج ـ نرمافزاهای تجاری: نرمافزاهایی که به صورت انبوه، تولید، بازاریابی و به بازار مصرف عرضه میگردند.
چ ـ افراد مرتبط: افرادی که ارتباط آنها به یکی از اشکال زیر باشد:
۱ـ کارمند یا مدیر امور تجاری یکدیگر باشند.
۲ـ از نظر قانون تجارت به عنوان شریک تجاری شناخته شوند.
۳ـ کارفرما و کارمند باشند.
۴ـ هر شخصی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم، کنترل یا مالکیت پنج درصد یا بیشتر از سهام یا حق رأی یا هر دو آنها را در اختیار داشته باشد.
۵ـ یکی از آنها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم دیگری را کنترل نماید.
۶ـ هر دو آنهابه صورت مستقیم یا غیرمستقیم توسط شخص سومی کنترل گردند.
۷ـ آنها عضوی از یک خانواده باشند.
تبصره ـ افرادی که از طریق تجاری با یکدیگر مرتبط هستند و یکی از آنها نماینده انحصاری، توزیعکننده انحصاری یا صاحب امتیاز انحصاری دیگری است، چنانچه مشمول ضوابط بند (چ) شوند، افراد مرتبط محسوب میشوند.
ماده۱۱ـ ملاک ارزش گمرکی کالای ورودی طبق ماده (۱۴) قانون، قیمت واقعاً پرداختشده یا قابل پرداخت برای کالای فروختشده بین افراد غیرمرتبط جهت صـدور به قلمـرو گمـرکی ایـران است که براسـاس سیـاهـه خرید و سایر اسناد تسلیمی صـاحب کالا و طبـق شرایـط و ضوابـط مقـرر در مـاده یادشده تعیین میشود.
تبصره ـ در اظهار ارزش گمرکی کالای ورودی و رسیدگیهای گمرک، هرگونه تعدیل در قیمت واقعاً پرداخت شده یا قابل پرداخت باید برپایه اطلاعات عینی، قابل سنجش و مستند و با رعایت اصولی کلی پذیرفته شده حسابداری انجام گیرد.
ماده۱۲ـ درخصوص کالایی که بدون ارایه سیاهه خرید به گمرک اظهار شود و یا ارزش مندرج در سیاهه خرید و سایر اسناد تسلیمی صاحب کالا به نظر گمرک وبه استناد دلایل و مدارک مستند و قابل قبول، نامتناسب باشد، گمرک باید ارزش کالا را طبق مواد (۱۳) تا (۱۷) تعیین نماید.
ماده۱۳ـ هرگاه ارزش گمرکی کالای اظهارشده ورودی طبق ماده (۱۵) قانون و ماده (۱۱) قبول نشود، ارزش آن براساس ارزش گمرکی کالای مثل و ساخت همان کشور مبدأ که همزمان با تاریخ خرید (پروفرم) کالای یادشده برای صدور به قلمرو گمرکی فروخته شده و مورد قبول گمرک قرار گرفته است، تعیین خواهد شد.
تبصره ـ در مواردی که واردات کالا معاف از ثبت سفارش باشد، تاریخ فاکتور (سیاهه خرید) ملاک مقایسه برای بررسی شرایط همزمانی خواهد بود.
ماده۱۴ـ در خصوص ارزش گمرکی کالایی که نتوان براساس مواد (۱۱) و (۱۳) تعیین نمود، ارزش آن براساس ارزش گمرکی کالای مشابه و ساخت همان کشور مبدأ که همزمان با تاریخ خرید (پروفرم) کالای یاد شده برای صدور به قلمرو گمرکی فروخته شده و مورد قبول گمرک قرار گرفته است، تعیین خواهد شد.
تبصره ـ در اجرای مواد (۱۳) و (۱۴) شرایط و سطح تجارت و مقدار خرید باید مورد توجه قرار گرفته و بابت اختلافات احتمالی در شیوه و یا مسافت حمل کالاهای مثل یا مشابه در مقایسه با کالای مورد ارزشگذاری تعدیل لازم صورت گیرد.
ماده۱۵ـ هرگاه براساس مواد (۱۱) ، (۱۳) و (۱۴) نتوان ارزش گمرکی کالای ورودی را تعیین نمود، ارزش آن کالا در اجرای بند (پ) ماده (۱۵) قانون (ارزش تفریقی) به شرح زیر تعیین میگردد:
الف ـ درصورت دسترسی به سوابق فروش داخلی واردکننده، براساس قیمت فروش هر واحد کالای وارده به همان حالت و وضعیت ورود در بازار داخلی که همزمان با کالای مورد ارزشگذاری به صورت عمدهفروشی (با اولویت بیشترین مقدار) به افراد غیرمرتبط با فروشنده فروخته میشود (قیمت عمده فروشی واردکننده)، با کسر موارد زیر:
۱ـ سود و مخارج کلی معمول برای فروش آن نوع کالا از همان طبقه یا نوع (صنف یا گروه کالا) که طبق ضوابط قیمتگذاری مصوب سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به قیمت اضافه میشود.
۲ـ هزینههای متداول بعد از ترخیص کالا از قبیل کرایه حمل و بیمه.
۳ـ حقوق ورودی و سایر پرداختیهایی که به ورود یا فروش کالا تعلق گرفته است.
تبصره ـ درصورت عدم وجود سابقه فروش داخلی، همزمان به همان حالت و وضعیت ورود، ارزش براساس قیمت فروش کالای وارده مثل یا مشابه آن در نزدیکترین تاریخ پس از ورود کالای مورد ارزشگذاری و حداکثر به فاصله نود روز از تاریخ ورود کالا، تعیین خواهد شد.
ب ـ در صورت عدم وجود سابقه فروش داخلی توسط واردکننده، ارزش گمرکی براساس قیمت عمدهفروشی (توزیعکنندهها و بنکداران) کالای وارده، مثل یا مشابه آن و یا خردهفروشی و پس از کسر سود معمول برای فروش آن نوع کالا و با توجه به سطح تجاری، مبنای قیمت عمدهفروشی واردکننده قرار میگیرد و پس از کسر موارد مندرج در بند (الف)تعیین خواهد شد. ضرایب و درصدهای سود عمدهفروشی و خردهفروشی کالاها براساس مصوبات کمیسیون هیئت عالی نظارت، موضوع ماده (۱۰) قانون نظام صنفی کشور ـ مصوب ۱۳۸۲ ـ تعیین خواهد شد.
پ ـ چنانچه کالای وارده یا مثل یا مشابه آن به همان وضعیت ورود به فروش نرسد، ارزش براساس قیمتی که پس از پردازش (ساخت، تکمیل، فرآوری، بستهبندی و تعمیر)، به صورت عمدهفروشی (با اولویت بیشترین مقدار) به اشخاص غیرمرتبط فروخته میشود، پس از کسر ارزش افزوده بابت پردازش و کسر موارد مندرج در بند (الف) تعیین خواهد شد.
کارشناس رسمی دادگستری کارخانجات
ماده۱۶ـ ارزش کالایی را که نمیتوان براساس مواد (۱۱) و (۱۳) تا (۱۵) تعیین نمود، ارزش آن با توجه به بند (ت) ماده (۱۵) قانون (ارزش محاسباتی) از جمع موارد زیر تعیین خواهد شد:
۱ـ ارزش مواد و هزینههای ساخت یا پردازش که در تولید یا ساخت کالا در کشور مبدأ بکار رفته است.
۲ـ سود و مخارج کلی (هزینههای مستقیم و غیرمستقیم مربوط به تولید و فروش کالای مورد ارزشگذاری که در بند (۱) منظور نشده است) که صادرکننده در قیمت فروش کالا در کشور مبدأ منظور نموده است.
۳ـ سایر هزینههایی که طبق ماده (۱۴) قانون باید به قیمت واقعاً پرداخت شده یا قابل پرداخت افزوده شود.
تبصره ـ گمرک ایران میتواند در اجرای این ماده، تفاهمنامه تبادل اطلاعات گمرکی با گمرکهای کشورهای طرف معامله با ایران منعقد نماید.
ماده۱۷ـ اگر نتوان ارزش گمرکی کالای وارده را طبق مواد (۱۱) و (۱۳) تا (۱۶) تعیین کرد، ارزش گمرکی آن براساس بند (ث) ماده (۱۵) قانون برمبنای مدارک و اطلاعات موجود و با انعطاف در بکارگیری مقررات مواد یادشده در موارد زیر تعیین خواهدشد:
۱ـ روشهای انعطافی مواد (۱۳) و (۱۴) عبارتند از:
الف ـ شرط همزمانی یا نزدیک بودن زمان صدور کالای مثل یا مشابه میتواند با انعطافپذیری به کار برده شود.
ب ـ کالای واردشده مثل یا مشابهی که در کشوری غیر از کشور تولیدکننده تولید شده میتواند مبنای ارزشگذاری گمرکی قرار گیرد.
پ ـ ارزش گمرکی کالاهای واردشده مثل یا مشابهی که قبلاً مطابق مقررات مواد (۱۵) و (۱۶) تعیین شدهاند، میتواند استفاده شود.
۲ـ روشهای انعطافی ماده (۱۵) عبارتند از:
الف ـ این شرط که کالاها به همان وضعی که وارد شدهاند فروخته خواهند شد، میتواند با انعطافپذیری به کار برده شود.
ب ـ شرط فروش پیش از انقضای نود روز میتواند به نحو انعطافپذیری به کار برده شود.
۳ـ درصورتی که قیمت فروش کالا در بازار داخلی کشور تولیدکننده یا در بازار سایر کشورها یا فروشگاههای بر خط (on line) مبنای تعیین ارزش قرار گیرد، با کسر سود بیست درصد از روی فهرست قیمت عمدهفروشی و کسر سود چهل درصد از روی فهرست خردهفروشی و مالیات و عوارض متعلقه در کشور فروشنده مبنای تعیین ارزش خواهد بود.
۴ـ در مواردی که ارزش براساس قیمتهای صادراتی و یا از روی فهرست قیمتهای کشور مبدأ منهای تخفیف یا جوایز صادراتی عادله یا بازپرداختهای مالیاتی و گمرکی تعیین میشود فهرست مورد استناد باید مستقیماً از طرف سازندگان کالا صادر و جنبه عمومی داشته باشد و صحت مندرجات آن به وسیله مقامات صلاحیتدار کشور مبدأ (اتاق بازرگانی) و رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در کشور مبدأ (درصورت حضور) و یا وزارت امور اقتصادی و دارایی کشور مبدأ گواهی و از طرف مأموران کنسولی دولت ایران یا دفتر اسناد رسمی محل تصدیق امضاء شده باشد.
تبصره۱ـ ارزش خودرو، ماشینآلات راهسازی، جرثقیل، لیفتراک، کمباین و تراکتور و ماشینآلات مشابه براساس قیمتهای صادراتی کشور مبدأ تعیین میشود. این فهرستها هر سال پس از استعلام کتبی از نمایندگی مربوط و مقایسه با قیمتهای جهانی همان کالا یا مشابه آن توسط کار گروه موضوع تبصره (۶) ماده واحده قانون چگونگی محاسبه و وصول حقوق گمرکی، سود بازرگانی و مالیات انواع خودرو و ماشینآلات راهسازی وارداتی و ساخت داخل و قطعات آنها ـ مصوب ۱۳۷۱ ـ یا گمرک ایران برای مواردی که مشمول قانون یادشده نمیباشند، حسب مورد بررسی، تعیین ارزش و منتشر خواهد شد.
تبصره ۲ـ ارزش گمرکی براساس روشهای زیر تعیین نمیشود:
الف ـ قیمت فروش کالاهای مثل و مشابه تولیدشده در داخل کشور.
ب ارزشهای غیرواقعی و فاقد مستندات.
ماده۱۸ـ درموارد زیر ارزش گمرکی مندرج در سیاهه خرید و یا سایر اسناد تسلیمی صاحب کالا، قابل پذیرش نخواهد بود:
الف ـ هرگونه قید و محدودیتی در حق تصرف یا استفاده از کالا برای خریدار وجود داشته باشد، مگر محدودیتهای قانونی از جمله محدودیت جغرافیایی و محدودیتهای وضع شده به وسیله دولت یا آنهایی که در قیمت کالا اثری ندارند.
ب ـ فروش یا قیمت کالا تابع شرایط یا ملاحظاتی باشد که نتوان ارزش کالای وارده را تعیین کرد.
پ ـ بخشی از وجوه حاصله از فروش مجدد یا واگذاری یا استفاده بعدی به وسیله خریدار، به طور مستقیم یا غیرمستقیم عاید فروشنده شود، مگر آنکه طبق بند (ث) تبصره (۱) ماده (۱۴) قانون، تعدیل لازم انجام شود.
ت ـ خریدار و فروشنده با یکدیگر به مفهوم بند (چ) ماده (۱۰) مرتبط باشند.
تبصره۱ـ اگر گمرک برمبنای اطلاعات ارایهشده توسط واردکننده یا به هر طریق دیگر دلایلی درمورد تأثیر ارتباط خریدار و فروشنده بر قیمت در دست دارد، باید دلایل خود را با رعایت ماده (۲۳) به اطلاع واردکننده رسانیده و یک فرصت سیروزه برای پاسخگویی به او بدهد. چنانچه واردکننده ثابت کند که ارزش اظهاری او به یکی از روشهای زیر نزدیک بوده و همزمان نیز است، قابل پذیرش خواهد بود:
۱ـ قیمت فروش کالای مثل یا مشابه برای صدور به قلمرو گمرکی به خریداران غیرمرتبط.
۲ـ ارزش گمرکی کالای مثل یا مشابهی که برطبق مقررات ماده (۱۵) (تفریقی) قبلاً تعیین شده باشد.
۳ـ ارزش گمرکی کالای مثل یا مشابهی که برطبق مقررات ماده (۱۶) (محاسباتی) قبلاً تعیین شده باشد.
تبصره۲ـ ارزشهای مندرج در تبصره (۱) باید بنا به درخواست واردکننده و صرفاً به منظور مقایسه استفاده شود و درخصوص کاربرد و مقایسه ارزشهای یادشده (یا ارزش کالاهای مورد اختلاف) باید به تفاوتهای مربوط به سطوح تجاری و مقداری، عناصر مذکور در ماده (۱۴) قانون و هزینههای تقبل شده فروشنده در فروشهایی که فروشنده و خریدار با یکدیگر مرتبط نیستند و هزینههای تقبل نشده توسط فروشنده در فروشهایی که فروشنده و خریدار با یکدیگر مرتبطند، توجه لازم به عمل آید.
ماده۱۹ـ گمرک میتواند در بررسی ارزش معاملاتی کالاهایی که دایماً تغییر قیمت مییابد (بورسی)، از منابع معتبر بینالمللی (منابع اطلاعاتی) و بازارهای بینالمللی استفاده و بر مبنای آن ارزش گمرکی را تعیین نماید.
ماده۲۰ـ واردکنندگان در صورت درخواست کتبی میتوانند توسط گمرک در جریان چگونگی تعیین ارزش کالاهای وارداتی خود قرار گیرند.
ماده۲۱ـ گمرک ایران مجاز است در بررسی ارزش گمرکی (به صورت مکمل) از خدمات شرکتهای بازرسی و فنی بینالمللی ذیصلاح و طرف قرارداد با پرداخت هزینه کارشناسی و بازرسی استفاده نماید.
مبحث دوم ـ صدوری
ماده۲۲ـ در اجرای ماده (۱۶) قانون در صورت عدم ارایه اسناد و یا نامتناسب بودن ارزش اظهار شده به دلایل مستند، گمرک ارزش کالای صدوری را با استعلام از مراجع ذیربط و براساس قیمت عمده فروشی آن در بازار داخلی به اضافه هزینههایی که تا خروج از قلمرو گمرکی به آن تعلق میگیرد و پس از کسر مالیاتها و عوارض فروش تعیین خواهد نمود.
تبصره۱ـ هزینههای متعلقه به کالا بعد از خروج از قلمرو گمرکی از قبیل کرایه حمل و بیمه باربری، جزء ارزش گمرکی کالای صدوری نمیباشد.
تبصره۲ـ گمرک ایران میتواند به منظور تعیین ارزش کالای صادراتی، کارگروهی متشکل از نمایندگان گمرک ایران و دستگاههای ذیربط شامل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان توسعه تجارت و وزارتخانه ذیربط تشکیل دهد.
تبصره۳ـ در مواردی که صادرات کالا منوط به پرداخت عوارض صادراتی بر مبنای ارزش باشد، صادرکننده میتواند عوارض صادراتی متعلقه احتمالی را مطابق نظر گمرک به صورت تضمین تودیع و به صدور کالا اقدام نماید.
مبحث سوم ـ سایر مقررات
ماده۲۳ـ ارزش کالاهای ورودی و صدوری تعیین شده از طرف گمرک ظرف سی روز از تعیین ارزش در گمرک اجرایی یا ابلاغ کتبی توسط گمرک ایران قابل اعتراض بوده و رسیدگی به اعتراض بعد از این مهلت با رعایت مهلت ماده (۱۳۵) قانون، در صلاحیت مراجع رسیدگی به اختلافات گمرکی میباشد.
توضیحات رضا بنایی در خصوص بعضی از اصطلاحات این بخش :
26 مکرر – منظور از سیاهه خرید در این ماده سیاهه ای است که متکی به پیش سیاهه ای است که بر اساس آن پیش از ورود کالا ثبت سفارش به عمل آمده است، در غیر این صورت هر آنچه حتی با عنوان سیاهه (Invoice ) ، یا سیاهه بازرگانی که مسبوق به سابقه نبوده، ارائه شود، سیاهه به مفهوم ماده 10 محسوب نمی شود.
26 – عبارت ” ارزش بهای خرید کالا ” همان ” ارزش خرید کالا ” یا ” بهای خرید کالا” یا ” بهای صادراتی ” است، بنابراین منظور از ” ارزش بهای خرید کالا ” همان ” ارزش خرید کالا ” است .
27 – منظور از ” هزینه حمل و نقل پس از ورود کالا” بخضی از هزینه حمل یا باربری کالا از مبدا صدور تا مقصدی است که در بارنامه تعیین گردیده که در مورد کالاهایی که مقصد آنها داخل کشور است و در مرز آبی، زمینی یا هوایی خاتمه نمی یابد و ناگزیر تا مقصد بارنامه به صورت ترانزیت داخلی یا حمل یکسره ادامه مسیر می یابد، جزو هزینه پرداختی بابت حمل کالا بوده و لذا هزینه های جابجایی کالا از بعد از ترخیص در گمرک را شامل نمی شود.
28 – مواردی که کالایی «بدون ابراز سیاهه خرید» اظهار شود، بسیار اندک است، زیرا به طور کلی در مورد کالاهایی که باید پیش از ورود، ثبت سفارش یا ثبت آماری انجام گیرد و این عمل با تسلیم پیش فاکتور امکان پذیر است، به طور قطع موقع اظهار به گمرک، دارای «سیاهه خرید» یا « invoice» است . مواردی مثل کالاهای نمونه، کالاهای همراه مسافر (لوازم شخصی و سوغات سفر)، و کالاهای اهدایی از جمله مصادیق موارد «بدون ابراز سیاهه خرید» است .
کارشناس رسمی دادگستری ارزش گذاری ماشین آلات کارخانجات
انواع ماشین آلات صنعتی در کارخانه ها :
با پیشرفت علم و فناوری،تکنولوژی خطوط تولید صنعتی نیز در حال توسعه است. انواع مختلف ماشینهای صنعتی وجود دارد که از آن ها به طور گسترده ای در صنعت استفاده می شود. ماشین آلات صنعتی را می توان به دسته های مختلف تقسیم کرد.
۱- ماشین آلات صنعتی عمودی :
از جمله ماشین تراش معمولی، ماشین فرز،دستگاه حفاری،ماشین آلات برنامه ریزی، دستگاه خسته کننده
۲- ماشین آلات دقت کارخانجات :
از جمله پردازش دنده، ماشین سنگ زنی،ماشین آلات پردازش موضوع …
۳-ابزار دقیق دقت :
از جمله مختص دستگاه خسته کننده،چرخ دنده ماشین سنگ زنی،چرخ دنده موضوع و …
۴- ماشین آلات کنترل دیجیتال :
این یک نوع ماشین ابزار اتوماتیک با سیستم کنترل برنامه است. سیستم کنترل منطقی می تواند پروسس هایی را کنترل، کد گذاری و یا سایر دستورالعمل های نمادین را پردازش کند.و آن ها را رمزش گشایی کند تا دستگاه حرکت و پردازش قطعات را انجام دهد.
کاربرد ماشین آلات صنعتی کارخانجات
اتوماسیون صنعتی -اتوماسیون صنعتی
امروزه اتوماسیون صنعتی و ابزار دقیق در صنایع و پروسه های مختلف صنعتی به وفور به چشم می خورد. صنایعی مانند نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع غذایی و صنایع خودرو سازی نیازمند ماشین آلات صنعتی و ابزار آلات بسیار دقیق و حساس می باشند. پیشرفت های تکنیکی اخیر در کنترل فرآیند و اندازه گیری پارامتر های مختلف صنعتی از قبیل فشار،دما و جریان و… باعث افزایش کیفیت محصولات و کاهش هزینه های تولید گردیده است.
مزایای اتوماسیون صنعتی :
کاهش پسماند های تولید و ضایعات
تکرار پذیری فعالیت ها و فرآیند ها
افزایش کیفیت محصولات تولیدی
افزایش سرعت و کمیت تولید
کنترل کیفیت دقیقتر و سریعتر
افزایش بهره وری واحد های صنعتی
بالا بردن ضریب ایمنی برای نیروی انسانی و کاستن از فشارهای روحی و جسمی
هدف اصلی واحد های صنعتی ارتقای سطح کیفیت و کمیت محصولات تولیدی می باشد. مدیران صنایع نیز تمام سعی خود را جهت رسیدن به این هدف مهم متمرکز می کنند. برای افزایش کیفیت و کمیت یک محصول، باید از ماشین آلات پیشرفته و اتوماتیک در کارخانه استفاده کرد. ماشین آلات صنعتی که بیشتر مراحل کاری آن ها به صورت خودکار انجام شود و اتکای آن به عوامل انسانی کمتر باشد. چنین ماشین آلاتی برای کارکرد صحیح نیاز به یک بخش فرمان خودکار دارند.که معمولا از یک سیستم کنترل قابل برنامه ریزی در این بخش استفاده می گردد.بخش کنترل قابل برنامه ریزی مطابق با الگوریتم کاری ماشین، برنامه ریزی شده و می تواند متناسب با شرایط لحظه ای به عملگر های دستگاه فرمان داده و در نهایت ماشین را کنترل کند
جمع آوری اطلاعات در فرآیند های صنعتی با استفاده از سنسورها یا حسگرها صورت می گیرد. این حسگرها به منزله ی چشم و گوش یک سیستم کنترلی عمل می کنند.امروزه در بسیاری از دستگاه های صنعتی استفاده از سنسور ها امری متداول می باشد.تا جایی که عملکرد خودکار یک ماشین را می توان با تعداد سنسورهای موجود در آن درجه بندی کرد.وجود سنسورهای مختلف در فرآیند اتوماسیون به اندازه ای مهم می باشد که بدون سنسور هیچ فرآیند خودکاری شکل نمی گیرد.بنابراین سنسورها یکی از اجزای لاینفک سیستم های اتوماسیون صنعتی می باشند.
امروزه مانیتورینگ یکی از نیازهای اساسی بسیاری از صنایع به خصوص صنایع بزرگ کارخانجات می باشد. بسیاری از صنایع بزرگ مانند صنایع پتروشیمی،صنایع تولید انرژی،صنایع شیمیایی و…بدون استفاده از سیستم مانیتورینگ قادر به ادامه کار خود نیستند. مانیتورینگ عبارت است از جمع آوری اطلاعات مورد نظر از بخش های مختلف یک واحد صنعتی و نمایش آن ها با فرمت مورد نظر برای رسیدن به اهداف زیر می باشد:
نمایش و ثبت آلارمهای مختلف در زمان های بروز خطا در سیستم
نمایش لحظه ای وضعیت ماشین آلات صنعتی و دستگاه ها
نمایش و ثبت پارامترهای مهم و حیاتی یک سیستم
نمایش محل خرابی و زمان وقوع ایراد در هریک از اجزای سیستم
نمایش پروسه های تولید با استفاده از ابزارهای گرافیکی مناسب
امکان تغییر برخی از فرایندهای کنترلی از طریق برنامه مانیتورینگ کارخانجات
ثبت اطلاعات و پارامترهای مورد نظر مدیران مانند زمان های کارکرد،میزان تولید،میزان مواد اولیه مصرفی،میزان انرژی مصرفی و…